Home Forums Software ELAN Adding non-child annotations – misalignment

Adding non-child annotations – misalignment

This topic contains 2 replies, has 2 voices, and was last updated by  HeidiProctor 3 months, 1 week ago.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
Author Posts
Author Posts
December 10, 2018 at 18:57 #12545

HeidiProctor

Hello

I am attempting to add an annotation in the ‘comments’ tier of our corpus. I want this comment to be time-aligned with an existing ID gloss annotation.

My normal workflow is to click to select the ID gloss, then double-click in the ‘comments’ tier to add my new annotation. This used to work but now, the problem is that the time alignment of the new comment is wrong (sometimes both at the start and the end, sometimes just at the end).

The ‘comments’ tier is not a child of the ID gloss tier. If I repeat the steps with a child tier, the new annotation is correctly aligned.

I have made a quicktime video of the problem which I can send if it would help to explain.

This happens for me on several EAF files. I am using ELAN 5.3 on a Mac. My colleagues, who are doing the same, do not have the same problem, even using the same EAF files.

I wonder if I have accidentally set some preference wrongly? I did take a look through but nothing stood out.

I’d be grateful for any assistance.

Heidi

December 11, 2018 at 14:37 #12549

Han

There are two preference settings that could be relevant. They are in the Editing panel and are labeled “Create annotations aligned with video frames” and “Snap annotations”. You could compare these settings with those on other computers and/or simply try the effect of changing these settings?

-Han

December 13, 2018 at 16:37 #12561

HeidiProctor

Thanks Han – yes ‘Create annotations aligned with video frames’ had somehow been checked.
Heidi

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

You must be logged in to reply to this topic.